Lenketips

Laeringsteknologi.dk
Nettsted laget for skolen, men som er utmerket for alle som vil holde seg oppdatert om mulighetene innenfor teknologistøttet læring. De har også flere gode artikler om IKT-didaktikk.

Donald Clark Plan B
Den britiske konsulenten Donald Clark er breial og svær i kjeften, men på bloggen sin har han mange innsiktsfulle og poengterte artikler. Dette er mannen som elsker teknologi og duppeditter, men som er kritisk til de fleste som forsøker å bruke det pedagogisk.

INFED
«The Ecyclopedia of Informal Education». Ressursside dedikert til uformell læring, livslang læring, sosialpedagogikk og sosial handling. Korte og lange artikler sortert i tre grupper: idder, tenkere og praksis.

Learning & Teaching
Bra side fra engelske National Teaching Fellowship Scheme. Her finner du gode, korte innføringsartikler om en rekke pedagogiske temaer, med referanser og lenker videre til andre ressurser. Både teoretisk og med praktisk fokus.

Hvordan fasilitere refleksjon?
«En manual for ledere og lærere.» Engelsk side med en god innføring i refleksjonens vesen og kjapp innføring i en rekke teknikker som kan brukes.

Hole-in-the-wall
En side til evig inspirasjon om hva læring egentlig handler om og hvorfor det enkle ofte er det beste. Det startet i 1999 med en PC bygd inn i veggen i et fattigstrøk i New Dehli, slik at ungene i gata kunne lære, gjennom lek og helt uten voksnes styring.

Site Inspire
Skal dere bygge nettsider for et eller annet formål og trenger inspirasjon for å finne den riktige «look’en»? På Site Inspire finner dere presentasjon av hundrevis av knallgode nettsider, valgt ut av folk med peiling, og sortert i kategorier. Hva med «Masculine» sites?

Academic Earth
AE er en organisasjon med formål å gjøre høykvalitets utdanning tilgjengelig på nett «for alle». Blant partnerne er Stanford, MIT, Berkeley og Yale. Massevis av spennende forelesninger på video, også for den som ikke tenker på å ta en grad.

Big Dog & Little Dog’s Performance Juxtaposition
Amerikansk blogg om nær sagt alt mulig om læring, lederskap og kunnskap. Jeg er veldig glad i denne bloggen og bruker den flittig både som et oppslagsverk og til inspirasjon.

Encyclopedia of Educational Technology
Side laget av San Diego University. Her snakker vi ikke e-læring, men ”utdanningsteknologi” i betydeningen pedagogisk systematikk. Her finner du introduksjoner til hundrevis av læringsteorier, metoder, modeller osv. Tips: Klikk ”Table of Contents” på venstresiden.

Aker: Nøtteknekkeren
Akers prisbelønte reklamefilm fra 2005. Kanskje vel så viktig som effekten mot omverdenen, er den interne effekten av en slik film, jfr. f.eks. Peter Senges teori om mentale modeller og delte visjoner som fundamentet for lærende organisasjoner. Jeg får fortsatt frysninger på ryggen av filmen. For en historiefortelling!

Arbejdspladslæring – forutsætninger, strategi/metoder og resultater
En meget spennende rapport fra Nordisk Ministerråd om organisering av læring på arbeidsplassen. Foruten en solid teoridel inneholder rapporten en rekke detaljerte caser å hente inspirasjon fra.

Clive on Learning
Bloggen til Clive Sheperd, engelskmann med 25 års fartstid fra bruk av IT i læring. Stor i kjeften som få, men poengtert og praktisk. Også mange artikler om læringsteori, ulike metoder osv.

Learning Technologies-konferansen
Denne konferansen holdes i London i slutten av januar hvert år. Jeg har vært der tre ganger og kommer alltid tilbake med hodet fullt av ideer. Gode foredragsholdere, spennende temaer og alltid mye stoff som går ut over det som direkte handler om teknologi og læring.