Om ytre venstre

Hvorfor et odde navn som ytre venstre på en blogg om læring? Det har en forklaring som trenger litt plass. Og la det være sagt med en gang: Navnevalget har ingenting med politikk å gjøre.

Ytre venstre var en posisjon i den klassiske 5-3-2-formasjonen som ble brukt i fotball til helt opp på 1970-tallet. Det var en formasjon for svært offensiv fotball! Ytre venstre/høyre – eller ”ving”, som de også ble kalt – var kantspillere som med stor hastighet skulle trekke opp angrepet på motstanderens mål fra flankene.

Siden det er flere som er gode med høyre- enn venstrebeinet, har de få, virkelig gode ytre venstre-spillerne ofte stått fram. Det var ikke nødvendigvis fordi de scoret mange mål – selv om noen av dem gjorde det – men fordi de med fart og smidighet skapte mange sjanser. Jan Kjærstad skriver i romanen ”Oppdageren” at ytre venstres oppgave er å storme ned mot dørlinjen og legge inn til spissene slik at de kan score. ”Spilleren som gjør de andre på laget gode”, skriver han.

Jeg synes dette er en både vakker og god metafor for slik jeg ser rollen til de som jobber med HR og kompetanseutvikling i organisasjoner. Dette er ikke kjernevirksomheten, men utøvd med klokskap kan det være en rolle som spiller avgjørende forskjell.

Jeg har også dette som en ambisjon for min egen virksomhet som læringsarkitekt.

Med denne bloggen ønsker jeg å bidra til deling av ideer og verktøy blant dem som er opptatt av læring i arbeidslivet. Samtidig ønsker jeg at det skal være en møteplass for spennende faglige diskusjoner.

Har du en diskusjon du har lyst til å dra i gang? Sidene er åpne for gjestebloggere. Bare ta kontakt. Og har du noe – artikler, lenketips, verktøy osv. – du vil dele med andre, formidler jeg gjerne dette på bloggen.