Interaktiv video er en fellesbetegnelse på alle typer videoteknologi som lar brukeren ha en eller annen form for interaksjon med innholdet. Teknologien brukes mye i spill, reklame og underholdning, men har også et stort potensiale i læring.
Her er noen eksempler på ulike typer interaktiv video:
- Brukeren kan klikke på bestemte soner/hotspots i bildet og åpne lenker til nettsider for mer informasjon etc., omtrent som i en hypertekst.
- Brukeren får spørsmål som skal besvares underveis, for eksempel klikkbare flervalgsoppgaver, for å ta stilling til stoffet eller repetere hovedpunkter.
- Interaktive historier hvor brukeren gjør valg underveis som påvirker hvordan historien utvikler seg.
”High end” e-læring, dvs. i den mer påkostede enden av skalaen, er i mange tilfeller lagt opp helt eller delvis som interaktiv video. Jeg har ikke noe godt og åpent tilgjengelig eksempel på slike kurs (noen andre som har det?). Her er imidlertid et eksempel på en litt rimeligere og enklere produksjon om Pearl Harbor 1941, som jeg synes fungerer godt for et læringsformål.
Noen av de beste interaktive videoene jeg har sett, er rene historiefortellinger. Og fortellingens kraft i pedagogisk øyemed, er nærmest udiskutabel. Vi husker mer, vi husker lengre og vi forstår mer intuitivt om faglig innhold blir presentert gjennom historier. Jeg har tidligere skrevet en egen artikkel på bloggen om dette.
Ikke uventet kommer de aller beste eksemplene på interaktive historiefortellinger fra reklameverdenen. Det er der de store pengene finnes og en hit på YouTube kan fort bli svært lønnsomt. En av mine absolutte favoritter i denne sjangeren er en sjokoladereklame:
OK, det skal ikke mye fantasi til for å se at akkurat den samme regien kunne vært brukt for mer pedagogiske formål, som f.eks. etikk/etiske dilemmaer eller kundebehandling. Og for all del, ta gjerne med humoren inn i læringen også! Vi trenger ikke være så dønn seriøse bestandig. Latter vekker følelsene og engasjerer oss i stoffet på en annen måte enn en rent intellektuell tilnærming gjør.
”Skjemaet” i slike videoer er ganske enkelt. Filmen kjører til et bestemt punkt, så får du et valg, og ut fra det valget du gjør får du etter hvert nye valg, og så videre, slik:
Hjelp til selvhjelp på YouTube
YouTube har et eget verktøy – Spotlight – som du kan bruke for å lage enkle interaktive videoer selv. Jeg har ikke brukt det, men folk jeg kjenner som har testet det, sier at det er veldig enkelt og gir spennende resultater. Her er en nettside med innføring i bruk av Spotlight.
Temmelig godt eksempel om inkluderende arbeidsliv i Norge: http://www.inkluderende.no/spill/?episodeID=1
Takk! Denne var fin og kan brukes som modell for mange andre temaer også.