Ting jeg har sett på flere ganger

Jeg aner ikke hvor mange nettsider, infographics og nettvideoer jeg ser på ila. ei uke. Det er uansett alt for mye. Sant og si går det meste inn det ene øret og ut det andre. Men innimellom er det ting der som fester seg…

En god test på om ei side eller en video er bra, er vel om man vender tilbake for å se på den flere ganger. I så fall er de tipsene jeg skal komme med snart ”bra sider”. Tipsene mine er valgt ut enten fordi de sier noe klokt om læring eller fordi de har spennende / smarte / kreative pedagogiske grep, som jeg ikke nødvendigvis kan overføre direkte til noe jeg holder på med, men som inspirerer.

Så, altså, mine åtte tips, i usortert rekkefølge:

1. Utdanningsforbundet: Film om lønnsoppgjøret

Denne påkostede produksjonen er laget for å gi tillitsvalgte og medlemmer en introduksjon til hva lønnsoppgjøret handler om. En morsom historie i veksling med god instruksjon om ”de harde fakta”, hvor den såkalte scribing-teknikken er brukt med stort pedagogisk hell.

2. Scale of the Universe

Lenke

En infographic som lar deg utforske størrelsesforholdene på jorda og i universet. Med utgangspunkt i mennesket kan du zoome inn og ut og se hvor vanvittig stor eller liten vi er sammenliknet med andre skapninger, ting, planeter osv. En smart framstilling som jeg tenker kan overføres også til temaer hvor ikke nødvendigvis størrelsesforhold skal utforskes.

scale

3. Every Last Drop

Lenke

En interaktiv nettside om å spare vann. Morsom teknikk som forteller en historie ganske fort mens du scroller deg ned siden. Dette må jo være en måte å visualisere et budskap på som kan brukes i mange andre sammenhenger?!

drop

4. Høgskolen i Lillehammer: Om refleksiv praksis

Ikke spesielt kreativ eller avansert bruk av scribing-teknikken, men like fullt en interessant video som oppsummerer ”Fem kriterier som fremmer refleksiv praksis gjennom nettstudier for profesjonsutdanninger”. Ikke la deg skremme av tittelen, dette er viktig stoff om læring både på og utenfor nettet. (PS: Men hvorfor den skrekkelige musikken??)

5. TED: The Technology of Storytelling

Lenke

Herlig lite foredrag på snaut fire min. om hvilken enorm innflytelse teknologi har på hvordan vi skaper og deler historier, men også en påminnelse om at i kjernen er alt som den gangen man satt rundt leirbålet og fortalte historier til hverandre. Foredraget er også en god studie i presentasjonsteknikk med kreativ teknisk støtte.

story

 6. Infratek, prosessmodeller

Lenke

Engineering-selskapet Infratek har framstilt sine fire interne prosesser i oversiktlige flytskjemaer på nett, hvor du kan klikke på hver boks og på første nivå få en ”i-et-nøtteskall-informasjon” og på neste nivå mer utfyllende informasjon, lenker til dokumenter osv. Et meget godt arbeidsredskap og samtidig et bra pedagogisk verktøy for å lære prosessene. Se f.eks. ”Anbudsprosess”. Utviklet av Design Container.

infratek

7. TED: Three Rules to Spark Learning

Lenke

I ti år drev kjemilærer Ramsey Musallam med det han etter hvert begynte å kalle ”pseudolæring”. Så gikk han i seg selv og kom opp med tre grunnleggende regler for sin undervisning, slik at studentene faktisk lærer noe. En smule tabloid, men i kjernen er det noe veldig viktig her.

rules

8. BBC: Three Men vs. Fifteen Hungry Lions

Den siste har strengt tatt lite med læring å gjøre, men er en herlig video om hvordan mot og besluttsomhet kan oppveie et i utgangspunktet særdeles skjevt parti. I et oppdrag for Norsk Sykeleierforbund fant vi dessuten at den kunne brukes som en illustrasjon av forbundets verdier: Tydelig – modig – stolt

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *