Mulighetsrommet i metoder og teknologier

Som læringsdesigner er jeg alltid på leting etter de ”riktige” grepene å møte ulike pedagogiske utfordringer med. For å hjelpe meg selv har jeg laget et mulighetsrom som en guide i metoder og teknologier som kan brukes i læring. Kanskje det kan være til nytte for flere?

mulighetsrommet

Jeg er på sett og vis en slags metode-fetisjist. En gang trodde jeg at det var mulig å lage en detaljert struktur – en nærmest mekanisk prosess – hvor man matet inn mål, målgruppeutfordringer, innholdsklassifiseringer etc., og derfra ble styrt gjennom en serie betingede valg fram til løsningen: den læringsdesignen som passet best for akkurat dette prosjektet. Jeg har lagt fra meg en slik tanke. Det blir som å lete etter den hellige graal. Pedagogikk er ikke en vitenskap som gir svar med to streker under. Du kan alltid, for enhver løsning, finne gode argumenter for å velge en helt annen løsning.

Derimot har jeg fortsatt tro på at det går an å nærme seg metodevalg på en systematisk måte. Når det gjelder bruk av teknologi i læring, er det imidlertid en utfordring. For det første går utviklingen her veldig raskt og nye muligheter dukker opp hele tiden. Dessuten finner kreative hoder stadig nye og spennende måter å bruke kjente teknologier på i læring. Slik sett vil et statisk mulighetsrom som det jeg har laget være utdatert i det øyeblikket det presenteres. Men la gå, det har vel en viss gyldighet en viss tid. Såpass ambisjoner får jeg ha.

En helhetstenking i bunn

Mulighetsrommet er delt i fire:

  • Digitale muligheter i klasserommet
  • Digitale muligheter utenfor klasserommet
  • Analoge muligheter i klasserommet
  • Analoge muligheter utenfor klasserommet

Videre er mulighetene oppdelt i bruk for ulike pedagogiske formål. Dette er gjort med utgangspunkt i en tenking om læringens fire rom, som etter hvert har blitt en slags pedagogisk arbeidsplattform for meg. Jeg har skrevet nærmere om denne tenkingen i en tidligere artikkel om design av kombinerte læringsmodeller.

Mulighetsrommet finner du presentert her: Mulighetsrommet

Det er laget for tosidig trykk på A3-ark. Side 1 er midtsidene, side 2 er for- og bakside.

Jeg tar gjerne imot kommentarer og innspill til hvordan denne framstillingen kan videreutvikles!

PS: Det har vært stille på bloggen ei stund. Travle dager får skylden. Framover vil jeg skrive mer jevnlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *